Nowy wójt objął stanowisko, radni złożyli ślubowanie

W czwartek, 22 listopada, odbyła się I Sesja Rady Gminy Limanowa, podczas której nowo wybrani radni oraz wójt Jan Skrzekut złożyli ślubowanie.

Obrady poprzedziła uroczysta Msza Św., sprawowana w limanowskiej bazylice. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, obrady sesji, aż do wyboru nowego przewodniczącego, prowadził najstarszy radny – Stanisław Kita.

W sesji uczestniczyli odchodzący Wójt – Władysław Pazdan, Wójt elekt- Jan Skrzekut, Zastępca Wójta Gminy – Marian Mąka, Urszula Nowogórska – Radna Sejmiku Województwa Małopolskiego, radni gminy, sołtysi, dyrektorzy i kierownicy gminnych jednostek organizacyjnych i wydziałów urzędu gminy.

Polecamy: 24 strażaków gasiło pożar kotłowni w Niedźwiedziu. Straty sięgają 20 tys. złotych [zdjęcia]

Na wstępie Agata Talar – Przewodnicząca Gminnej Komisji Wyborczej w Limanowej, wręczyła zainteresowanym zaświadczenia o wyborze na radnego oraz zaświadczenie o wyborze na Wójta Gminy Limanowa, Radny senior odczytał rotę ślubowania i kolejno każdy radny gminy uroczyście złożył ślubowanie.

Rotę ślubowania uroczyście wypowiedział także Jan Skrzekut, który w ten sposób oficjalnie objął stanowisko Wójta Gminy Limanowa na lata 2018-2023. Głos zabrał także odchodzący ze stanowiska Wójt Gminy Władysław Pazdan, gratulując Janowi Skrzekutowi objęcia funkcji Wójta Gminy i dziękując wszystkim za minione lata współpracy oraz życząc swojemu następcy powodzenia w kierowaniu gminą.

W dalszej części posiedzenia, dokonano wyboru Przewodniczącego Rady Gminy Limanowa oraz dwóch Wiceprzewodniczących Rady. Zgodnie z procedurą, Przewodniczącego Rady i Wiceprzewodniczących Rady, wybiera się bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowego składu rady, w głosowaniu tajnym. W tym celu powołano Komisję Skrutacyjną, w skład której wchodzili radni: Iwona Wojak-Ćwik, Cecylia Kochańczyk i Daniel Łącki.

Polecamy: I Sesja Rady Powiatu Limanowskiego za nami. Kto w zarządzie i prezydium?

Po przeprowadzeniu głosowania, Komisja Skrutacyjna ogłosiła, że na Przewodniczącego Rady Gminy Limanowa wybrany został Stanisław Młyński, a Wiceprzewodniczącymi Rady zostali: Walenty Szubryt i Stanisław Kita.

Przypomnijmy, że w skład nowej Rady Gminy Limanowa wchodzą:

Marek Borucki
Antoni Frączek